Weekproject

Circus op School opent de week met een briefing voor de leerkrachten en hulpouders en een voorstelling voor de leerlingen. Gedurende de week blijven de circusmaterialen op school en kunnen alle groepen onder begeleiding van hun eigen leerkracht repeteren. Aan het eind van de week schitteren de kinderen als behendige jongleurs, doldwaze clowns en sterke acrobaten! In de slotvoorstelling treden alle leerlingen op voor elkaar en voor de ouders en andere belangstellenden.

Schema weekproject

Dit is een voorbeeldprogramma.

Openingsdag
12:30 – 12:45Briefing
12:45 – 13:30Opstarten
13:30 – 14:00Openingsvoorstelling
Tijdens de weekRepetities
Slotdag
10:00 – 12:00Repetities
12:00 – 13:00Lunchpauze
13:15 – 13:30Verzamelen
13:30 – 14:30Voorstelling
14:30 – 15:30Opruimen

Briefing

12:30 – 12:45

Circus op School verzorgt een briefing voor alle leerkrachten en hulpouders. Het circusproject wordt met de betrokkenen doorgesproken en de instructiekaarten worden uitgedeeld. Alle circusacts zijn op papier en digitaal beschikbaar.

Opstarten

12:45 – 13:30

De circusmaterialen worden uitgeladen en over de groepen verdeeld. Daarna treft Circus op School voorbereidingen voor de openingsvoorstelling.

Openingsvoorstelling

13:30 – 14:00

Het circusproject begint voor de leerlingen met de openingsvoorstelling door de artiesten van Circus op School. In de voorstelling worden diverse circuskunsten op ludieke wijze getoond. Daarnaast speelt het publiek een belangrijke rol.

Repetities

Iedere leerkracht maakt van tevoren een keuze uit de lijst met circusacts. Tijdens de week repeteren de groepen de circusact onder leiding van hun eigen leerkracht. Op de slotdag ondersteunen de artiesten van Circus op School de leerkrachten bij de repetities. Circus op School adviseert om per groep één extra hulpouder te vragen.

Lunchpauze

12:00 – 13:00

Verzamelen

13:15 – 13:30

Een kwartier voordat de eindvoorstelling begint verzamelen we rond de circuspiste. Als alle groepen een plekje hebben gekregen mogen de ouders en overige belangstellenden naar binnen.

Showtime!

13:30 – 14:30

In de slotvoorstelling worden alle circusacts door de leerlingen gepresenteerd voor de medeleerlingen, de ouders en andere belangstellenden. De spreekstalmeester van Circus op School presenteert samen met de leerlingen de voorstelling en zorgt dat iedere groep op tijd voor zijn optreden klaar staat. De circus DJ van Circus op School zorgt bij iedere act voor bijpassende circusmuziek.

Opruimen

14:30 – 15:30

Einde voorstelling, twee leerkrachten en/of hulpouders helpen met het opruimen van de circusmaterialen en de afbouw van het decor. Om 15:30 zijn alle materialen opgeruimd. Iedereen is moe, maar voldaan 🙂

Benodigde ruimte

Voor de openingsvoorstelling is een ruimte nodig waar alle leerlingen in passen. Circus op School plaatst een rond circuspistekleed van maximaal 6 meter. Daar omheen kunnen aan 3 zijden de leerlingen zitten op matjes, bankjes of stoeltjes. De openingsvoorstelling vindt vaak plaats in een gymlokaal (tot ongeveer 300 leerlingen), in de aula of bij mooi weer op het schoolplein.
De repetities vinden plaats in de klaslokalen. Acts waar wat meer ruimte voor nodig is, wijken uit naar de aula, het speellokaal, de gymzaal of het schoolplein.

Kostuums en schmink

Vaak komen leerlingen op de dag van het circusproject verkleed naar school zodat de voorstelling extra feestelijk is. In de klas wordt er soms nog een strik geknutseld voor de clowns, van karton wordt een Chinees hoedje gemaakt en van een handdoek een tulband voor de Oosterse show. Suggesties voor de kleding staan op de keuzelijst circusacts bij iedere act vermeld. Vaak worden er ouders gevraagd voor het schminken.

Hulpouders

Circus op School adviseert om per groep een extra hulpouder te vragen. Daarnaast vraagt Circus op School hulp van twee ouders bij de op- en afbouw van het circusdecor.

Aankleding

Circus op school brengt een circusdecor (maximaal 6 meter breed), een circuspistekleed (maximaal 6 meter doorsnede) en een geluidsinstallatie mee om de voorstellingslocatie aan te kleden in circussfeer. Rond de circuspiste worden matten, bankjes en stoelen van de school geplaatst.

Circusdecoratiepakket

Wilt u echt een onvergetelijke indruk maken met de circusvoorstelling, dan biedt Circus op School een circusdecoratiepakket. Een circusdecor met fluwelen gordijnen tot 13 meter breed, een circuspiste met verlichting en een professionele lichtinstallatie. Er komt een technicus mee, die het circusdecoratiepakket met twee hulpouders tijdens de repetities opbouwt. Het circusdecoratiepakket maakt van ieder schoolplein, gymzaal of sporthal een écht circus!

Tribune

Tribunes, die plaats bieden aan maximaal 600 personen, zijn er voor op het schoolplein of voor in de sporthal. Door gebruik te maken van de tribunes, aangevuld met matjes, banken en/ of stoelen hebben tot 1000 personen goed zicht op de voorstelling!

Circustent

Circus op School beschikt over een circustent met tribunes, die plaats biedt aan 350 personen. Met een afmeting van 10 x 20 meter past de circustent vaak op het schoolplein of op een grasveld in de buurt van de school. Vaak wordt de circusvoorstelling in twee delen opgevoerd, zodat er 2 keer 350 ouders kunnen komen kijken.